Commemoració del Tricentenari a Mataró, 1714 – 2014

El setge de Barcelona 22 de març de 1714

El mataroní Mateu Bruguera escriví en el s. XIX un minuciós relat del setge de Barcelona entre els anys 1713 i 1714.

Els trets de la plaça i camp van ser els de costum.  També hi va haver algunes escaramusses entre els uns i els altres fusellers. El primer batalló va mudar la guàrdia de les portes. El sisè als baluards i mitges llunes i el cinquè de retenció a Palau, assistint-hi el tinent coronel.

Havent el consistori dels concellers manat avisar a tots els col·legis i gremis de la ciutat per què hi assistissin a les 10 del matí d’aquest dia puntualment van acudir-hi, a les onze, els Priors, Cònsols i Prohoms. Van ser convocats a l’estança del consistori i el consistori els va participar, per mitjà del Conceller en Cap, que el savi Consell de Cent havia deliberat i resolt que en vista de la gran durada del bloqueig i setge i la pertinàcia de l’enemic es tragués la bandera de la invicta verge i màrtir Santa Eulàlia patrona de Barcelona i es  sortís en campanya envestint les línies i cordons enemics.

M. Bruguera Historia del memorable sitio y bloqueo de Barcelona y heroica defensa de los fueros y privilegios de Cataluña en 1713 y 1714. Barcelona, 1871

Historia-memorable-sitio-barcelona-1714-mateo-bruguera
MENU