Commemoració del Tricentenari a Mataró, 1714 – 2014

Mataró 1714. Entre dos mars i dues corones

Imatge Agenda

MATARÓ 1714. Entre dos mars i dues corones

Del 6 de setembre de 2014 a l’1 de març de 2015

Can Serra-Museu de Mataró i Ateneu de la Fundació Iluro.

Can Serra – Museu de Mataró
El Carreró 17 / 08301 Mataró

Ateneu Fundació Iluro
La Riera 92 / 08301 Mataró

La ciutat de Mataró experimentà en els darrers segles de l’edat moderna un important desenvolupament demogràfic i una intensa activitat econòmica orientada a la comercialització de productes agrícoles i manufacturats sota la gestió política de botiguers, negociants, mercaders i de la petita noblesa.

Com no podia ser d’altra manera, les autoritats locals hagueren de gestionar el conflicte dinàstic que generà la Guerra de Successió i en el qual es decidí el futur de Catalunya.

La capital del Maresme fou la primera ciutat catalana que prestà fidelitat a l’arxiduc Carles, abans de ser reconegut com a rei Carles III per les institucions del Principat. Tanmateix, Mataró acceptà les autoritats borbòniques immediatament després del conveni de l’Hospitalet, que preveia l’evacuació de les tropes austriacistes de Catalunya i l’entrada de les tropes de les Dues Corones, l’estiu de 1713, mentre s’iniciava el llarg setge de Barcelona que duraria fins al setembre de 1714.

Les autoritats mataronines col·laboraren activament en els dos moments de la guerra amb una actitud possibilista i uns objectius molts clars: evitar un setge que no s’hauria pogut resistir i el saqueig de la població.

Els criteris d’una república de mercaders s’imposaren a qualsevol altra consideració. La primerenca adhesió mataronina a la causa felipista li valgué el ser nomenada cap de corregiment i, posteriorment, capital de província marítima.

Tanmateix, això no lliurà la població de les dures conseqüències de la derrota: aniquilació de la seva personalitat política, imposicions fiscals, manteniment dels allotjaments de soldats, bandejament de la llengua, persecució dels partidaris de l’arxiduc, etc.

Joan Giménez Blasco
Comissari de la Commemoració
del Tricentenari (1714-2014) a Mataró

MENU