Commemoració del Tricentenari a Mataró, 1714 – 2014

Exposicions: El pintor Antoni Viladomat (1678-1755)

titol-560

Can Serra – Museu de Mataró (El Carreró, 17. MATARÓ)

Del 10 de maig al 24 d’agost de 2014

De dimarts a dissabte de 18 a 20 h. Diumenges i festius d’11 a 14 h. A partir del 15 de juny, de dimarts a diumenge de 18 a 21 h. Tancat els dilluns. De dimarts a dissabte de 18 a 20 h. Diumenges i festius d’11 a 14 h. A partir del 15 de juny, de dimarts a diumenge de 18 a 21 h. Tancat els dilluns.

viladomat-mataro

La Guerra de Successió alterà profundament la dinàmica artística del Principat. La mort d’alguns dels artistes més reputats i les dificultats econòmiques que patiren els obradors en els anys immediats a la fi de la guerra alteraren inexorablement un sistema de treball que venia mantenint-se vigent i amb molts pocs canvis des de la baixa Edat Mitjana. Els tallers locals, a més, hagueren de competir contra els artistes estrangers que havien arribat a Barcelona integrats en el seguici de la cort de l’arxiduc Carles d’Àustria, com ara l’escenògraf Ferdinando Galli Bibiena o l’escultor Conrad Rudolph.

D’aquella cruïlla n’emergí la figura d’Antoni Viladomat i Manalt (1678-1755), que en pocs anys es convertí en el pintor de referència de la Catalunya de la Nova Planta. Gràcies al mirall dels artistes nouvinguts i al profund coneixement que atresorava de la tradició artística anterior, la seva fama arribà a tots els racons del país. Cent anys després de la seva mort, els intel·lectuals de la Renaixença li reconegueren que s’hagués enfrontat al totpoderós Col·legi de Pintors de Barcelona per defensar la liberalitat de la Pintura i que el seu taller s’hagués convertit en una petita acadèmia de dibuix.

Ara, amb motiu dels actes commemoratius del 1714, el Museu d’Art de Girona, el Museu de Mataró, el Museu-Arxiu de Santa Maria de Mataró, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Comissió per al Tricentenari, conviden a redescobrir l’art i la figura de l’artista que canvià per sempre més el rumb de la pintura a Catalunya. Aquesta excepcional iniciativa de col·laboració entre diferents museus i institucions públiques i privades del país es completa amb l’edició d’una monografia que inclou el primer catàleg crític complet de l’obra conservada del pintor.

MENU