Commemoració del Tricentenari a Mataró, 1714 – 2014

Mataró en els temps de la Guerra de Successió

mataro

Foto Ramon Manent

Mataró va iniciar la divuitena centúria amb una important novetat: Felip V li concedí el títol de ciutat a l’any 1702. Aquesta concessió significava el reconeixement de la importància que la població havia assolit en el context català pel seu desenvolupament econòmic.

Com no podia ser d’altra manera, la Guerra de Successió afectà la nova ciutat. En produir-se el desembarcament de l’arxiduc Carles a Catalunya l’estiu de 1705 Mataró fou una de les primeres ciutats en retre-li obediència. La bona relació amb el monarca féu que l’escollís com a port per a l’arribada de la seva esposa, l’arxiduquessa Elisabet Cristina de Brunswick-Wolfenbüttel. L’entesa entre l’anomenat, pels catalans, rei Carles III i Mataró es mantingué intensa i fluida durant els anys que seguiren.

L’alta política internacional condicionà una sortida al conflicte bèl·lic que es resolgué en el Tractat d’Utrecht. D’acord amb el desplegament d’aquest instrument diplomàtic, a l’estiu de 1713 a Mataró es produí l’evacuació de les tropes austriacistes i l’entrada de les borbòniques.

S’iniciava una nova etapa històrica en la qual les autoritats locals tingueren com a criteris bàsics de la seva actuació preservar les vides i els béns dels seus habitants i el respecte de la legalitat que en cada moment se’ls imposà. Això, però, no els estalvià el desmantellament de les seves institucions de govern, fortes exaccions econòmiques, la violència generada pels soldats allotjats  i la repressió de mans dels executors del  decret de Nova Planta.

MENU